Szakaszos pszichoterápia

Absztrakt: 

Vannak olyan pszichoterápiák, ahol pácienseink nem egyhuzamban, hanem több lépcsőben járnak pszichoanalitikusan orientált terápiába. Nyilvánvaló, hogy a szakaszos terápia – amelynek fő jellegzetessége, hogy a páciens az első eredmények után abbahagyja, és később fázisokban folytatja terápiáját – éppen az áttétel szempontjából más, mint a sok évig, folyamatosan tartó pszichoterápia. Bár a bizalom hamar megjelenik, a negatív áttétel kialakulása egyáltalán nem jellemző. Feltételezésem szerint a szakaszos terápiában éppen a negatív áttétel hiányával függ össze az elmélyülés korlátozott volta. Sokféle okból alakulhat úgy, hogy egy páciens számára a terápia korai befejezése vagy félbeszakítása tűnik optimálisnak. A terapeuta számára ez kompromisszumot jelent, amit gyakran kénytelen elfogadni. Saját gyakorlatomban egy kezdeti, hol rövidebb, hol hosszabb időszak után, ha a páciens úgy érzi, hogy elégedett a terápiás eredménnyel, a megszakításra vonatkozó döntését jellemzően elfogadom. Így reagálok akkor is, ha az addigi terápiát nem tartom befejezettnek. A további terápia lehetőségét felvetve, de nem erőltetve, azzal a megegyezéssel, barátságosan válunk el egymástól, hogy a páciens visszajön, ha szükségét érzi a folytatásnak. Ha a megszakítást ellenállásnak érzem, akkor sem ezt hangsúlyozom, hanem a
lehetőséget, hogy bármikor megkereshet megint. Az ilyen elválást követően a páciens jó eséllyel újra jelentkezni fog.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége