Múlt, jelen…. – Az „itt és most”-ból mikor megyünk át az „ott és akkor”-ba?

Absztrakt: 

A páciens múltjának analitikus rekonstrukcióját az elmúlt néhány évtizedben háttérbe szorította az „itt és most” perspektívája. A terápiás helyzetben éppen megélt pszichés realitás, az elhárítások, lelki struktúrák megismerése, megértése került a középpontba. Ezzel párhuzamosan az aktuális terápiás kapcsolat dinamikai történései hangsúlyozottabb szerepet kaptak. Az analitikus és páciens találkozása így nem pusztán a múlt ismétlésének, hanem egy új kapcsolat, új áttétel születésének is a színtere. Az analízisben a múltnak és a jelennek két-két dimenziójával találkozunk: a múlt jelenével az áttételen keresztül, ami kapocs a páciens múltjához és az interszubjektív analitikus kapcsolat múltjával és jelenével.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége