„De azt a szikrát honnan veszed?”. A jelent megakasztó múlt gyógyítása termékenységi zavarok terápiájában

Absztrakt: 

A szerző esetrészleteken keresztül mutatja be termékenységi zavarokkal kapcsolatos terápiás tapasztalatait, és néhány, szinte törvényszerűen felbukkanó témát. A termékenységgel kapcsolatos folyamatok pszichoszomatikusak, úgyhogy a legtöbb esetben kevéssé van létjogosultsága az „organikus” és „funkcionális” eredet különválasztásának. Ha az élet továbbadásához kapcsolódó ellenállás és ambivalencia feloldódik, akkor – cáfolva akár a szomatikus orvosi diagnózisokat is – megtörténhet, hogy megfogan a gyermek. Generációkon átívelő, szüléshez, gyermek- vagy testvérvesztéshez kapcsolódva, vagy más traumák nyomán minősülhet veszélyesnek az élet továbbadása, amire a vágy ellenére, a tragikus sorsnak ellenszegülve mondhat nemet a tudattalan, és lesz az ambivalencia a fogantatás akadályává. A terápia a párral közösen zajlik. A pár tudattalan témái sokszor erőteljesen rímelnek egymásra, a kapcsolati tudattalan feltárulása a terápia egyik kulcsa. A fogamzás késlekedésének okát kutatva sokszor az átok, bűnösség, kirekesztettség témájához lehet eljutni, aminek átdolgozása, a benne testet öltő harag oldása a terápia egyik fő feladata.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége