A viszontáttéli álom

Absztrakt: 

Viszontáttételi álomnak (CTD, countertransferece dream) nevezzük a terapeuta álmát, amikor a manifeszt tartalomban a páciens nem álcázott formában jelenik meg, bár a témával foglalkozó írások szerint gyakran nem közvetlen formában álmodunk pácienseinkről. Több szerző feltételezi, hogy a terapeuták jóval gyakrabban álmodnak a páciensükről, mint ahogy arról beszámolnak, de ezt az álmokban megjelenő infantilis elem miatt valószínűleg nehezebb vállalni még kollégák előtt is, hiszen a terapeuta nem tud inkognitóban maradni. A viszontáttételi álom prototípusa Freud első közzétett álomelemzése. A következő pszichoterapeuta-nemzedékek követték Freud példáját az önelemzésben. Az erről születő írások gyakori felvetése, hogy a viszontáttételi álom általában valamiféle terápiás nehézséget jelez, ugyanakkor többen is felvetik, hogy a viszontáttételi álomnak lehet speciális terápiás haszna. Mindenesetre az analitikusjelöltek képzésében az álom, különösen a viszontáttételi álom elemzése rendkívül hasznos, fejleszti a terápiás készségeket. Cikkemet gondolatébresztőnek szánom.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége