„Tábornokok hadsereg nélkül”. A Magyarországi Psychoanalitikai Egyesület megalakulásának háttere és előzményei

Absztrakt: 

A tanulmányban különféle levelezések (Freud–Ferenczi, Freud–Jones, Ferenczi–Jones stb.), továbbá levéltári források alapján rekonstruálom azt az 1908-tól tartó folyamatot, amelynek során öt évvel később létrejött A Magyarországi Psychoanalitikai Egyesület. Kiemelten vizsgálom Ferenczi Sándor kezdeményező, szervező, rekrutációs tevékenységét, az alapító tagok társadalmi és professzionális hátterét, a korai pszichoanalitikus
mozgalom intézményesülésének kulturális, tudományos és szakmai-politikai feltételeit. Kitekintek a nemzetközi összefüggésekre, a párhuzamos külföldi egyesületek létrejöttére. A magyar és más nemzeti egyesületek létrejöttét olyan sajátos folyamatként értelmezem, amely a mozgalom differenciálódását, egyben internacionalizálódását jelentette a nemzetközi szervezet keretében. Az egyesületek létrehozása szociológiai értelemben olyan szimbolikus, illetve kulturális tőkebefektetésnek tekinthető, amely hosszú távon válhatott eredményessé.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége