Bálint munka és a pszichoszomatika

Absztrakt: 

Az írás a máig legtöbbet idézett orvosok közé tartozó Bálint Mihályról elnevezett kiképző csoport módszertanát foglalja össze, valamint annak alkalmazását a pszichoszomatikában. A Bálint-módszer alapvető célkitűzése, hogy az orvosokat oly módon vezesse be a pszichoszomatika világába, hogy bizonyos mértékben kiváltsa pszichoterápiás képzésüket, ugyanakkor gyakorlati segítséget nyújtson számukra mindennapi gyógyító munkájukban. A világszerte elterjedt módszer az élményalapú oktatás módszerei közé sorolható, amely a gyakorlati munka szupervíziós jellegű segítésén túl az orvos szocializációs folyamatait és problémakezelő készségeit is fejleszti, sőt napjainkban egyre nagyobb hangsúlyhoz jut a kiégés megelőzésében is. A háziorvosi képzésben az alapvető diagnosztika és ellátás fontos elemének tartják, így a pszichoszomatika tudományának egyik alappillérévé vált. Az élmény alapú esetmegbeszélés ugyanis hiánycikk a módszerek listáján, a Bálint-módszer pedig összekapcsolja a tanulást a betegség átélésével és a kapcsolati diagnosztikával, ami a kutatási alkalmazást is megalapozza. Ellenzői vagy túl lassúnak tartják – mert tartós részvételt feltételez a csoportban –, vagy, mint az analitikusok egy része, túl kevéssé analitikusnak, vagy éppen ellenkezőleg, túl analitikusnak. A valóság az, hogy sokrétű alkalmazhatósága miatt a módszer inkább multifunkcionálisnak nevezhető: modern csoportdinamikai, és rendszerszemléleti elemei alapján a bio-pszicho-szociális medicina gyakorlati megvalósításának kell tartanunk, ugyanakkor az elmélyültebb pszichoterápiás képzést is kiegészítheti. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a Bálint-módszer a pszichoanalízis egyik alkalmazási módja.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége