Ki nevet a végén? Humor a pszichoterápiában

Absztrakt: 

Humor mint ellenállás. Humor mint értelmezés. Humor mint viszontáttétel. Humor mint személyesség: humor, mint kapcsolat. A pszichoanalízis történetének kezdetén a terápia során használt humor az áttétellel, az ellenállással, a viszontáttétellel együtt a rossz, nemkívánatos oldalon állt. Ugyanakkor a humor nagyon erős érzelmeket kiváltó jelenség, ami romboló és építő is lehet. Cikkemben azt vizsgálom, hogyan használható a
humor a terápiában: Milyen esetekben kerülendő, a terápiás folyamatot megakasztó jelenség, és mikor kreatív eszköz, az értelmezéshez hasonló, néha elsikkadó, máskor jelentős előrelépést hozó technika. Külön foglalkozom azzal a gondolattal, hogy a terapeuta humoros megnyilvánulásait, mint viszontáttételi reakciókat kezelhetjük, illetve azzal is, hogyan válik a humor a páciens és a terapeuta kapcsolatának építőjévé.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.