Alice analízisben Lewis Carroll gyermekei és a pszichoanalízis

Absztrakt: 

Lewis Carroll Alice-regényei személyes fantáziák, vallomásos mélységek sűrűjére épülnek, és nemcsak otthonos terepei a pszichoanalitikus interpretációnak, hanem olyan formális és tematikai minőségeket közvetítenek, amelyek önmagukban pszichoanalitikus belátást hoznak, pszichoanalitikusként működnek. Természetes, hogy a pszichoanalízis kutatói megérezték ezt a sokszorosan is érdekes sajátosságot, így a regények – és persze szerzőjük is – már igen korán kitartó vizsgálódás tárgyává váltak. E találkozás története tanulságos lehet a pszichoanalitikus irodalom-kutatás módszereit tekintve, és az enigmatikus szövegek kapcsán új belátásokhoz is vezethet. A hagyományos szerző-analízistől az Alice könyvek különös textualitásának értelmezéséig vezető megközelítéseket egy saját interpretációval egészítem ki Dingidungi furcsa nyelvelméletéről, a belső nyelv sajátos, voltaképpen pszichoanalitikus filozófiájáról. A korábbi interpretációk kedvelt témája elsősorban Lewis Carroll életrajza, a kislányokhoz kötődő különös vonzalma, személyes hóbortjainak értelmezése volt. A mai, modernebb (de már Róheim által is gyakorolt) megközelítés számára a Carroll-szövegek, mint pszichoanalitikusan érdekes jelölő-rendszerek váltak a kutatás tárgyává. A regények folyamatosan kérdésessé teszik saját beszédmódjukat, elsősorban azzal, hogy a szövegeket álomi jellegűnek minősítik. Az álom mellett egy másik lelki technika, a fedőemlék is konstitutív része a regények beszédmódjának. Van azonban egy olyan szereplő, Dingidungi, aki a pszichoanalízis nyelvvel, identitással kapcsolatos legfontosabb kérdéseit teszi fel Alice-nak, és elmond, előnyben részesít, megteremt és traumatikusan elveszít egy sajátos, imaginárius, szubjektív belső nyelvet.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége