A Trauma csoportos kezeléséről

Absztrakt: 

Freud óta úgy tekintünk az emberre, mint akinek személyisége rétegekből áll. Ez az elképzelés számos ellentmondást és irracionalitást segít megértenünk. Freud több próbálkozás után, végül három fő rétegnél állapodott meg: Ösztön-énre, énre, és felettes-énre osztotta fel a személyiséget. Bár ebben a koncepcióban jól tükröződik az ember számos sajátossága, de sokak szerint valami mégis hiányzik belőle: Az embert, mint alapjában véve
magányos lényt ábrázolja. De hol az ember, aki szeret együtt lenni másokkal, és aki nem félelemből törekszik a jóra? Hol a társas lény, akinek erkölcsi megfontolásai vannak? A nemrég felfedezett társas ösztön megalapozza a „társas-én” koncepcióját, amely az ember társas funkcióinak forrása. Ebben a koncepcióban a személy társadalmi összefüggésben jelenik meg, és egyéni traumái is társas összefüggésben értelmezhetők. Ezáltal érthetőbbé válnak a család, a csoport, a társadalom síkján végbemenő pozitív és traumás események. A személyes „én” és a társas „mi” együtt tesz képessé minket a társadalmi részvételre és a felelősségvállalásra. A gyors társadalmi változások szorongást okoznak a társadalom szintjén is. Ezt a társas-én sajátos regresszióval hárítja, amely az én elhárító mechanizmusaihoz hasonló módon működik. A regresszió során a társas-én olyan társadalmi fixációs pontokhoz tér vissza, amelyekhez hasonló jellegű problémák kapcsolódtak a múltban.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége