Kapcsolat a múlttal, szembenézés a jelenben. Áttételi-viszontáttételi kapcsolatok viszontagságairól egy örökbefogadott páciens pszichoanalízise kapcsán

Absztrakt: 

A terápiás határok és keretek referenciáitól való apró elmozdulások bonyolult lélektani folyamatokat indíthatnak be. És viszont: a határok stabilitását érintő interszubjektív történések bonyolult lélektani folyamatok beindulásáról adhatnak hírt a terápiás kapcsolatban. Mindezt egy hosszabb esetrészlettel is illusztrálom. Egy több évig tartó pszichoanalízis fájdalmas és nehéz szakaszában a véletlen és a tudattalan folyamatok összjátékaként páciensem önmagáról való közléseinek ellentmondó információk érkeztek a terápiás téren kívülről. Ennek kezelése nehézséget okozott, dilemma elé állított a határok, a terápián belüli és kívüli tér kérdésében. Szükséges-e, lehet-e, kell-e, korrekt-e, terápiás hatású-e minél előbb megosztani a többletinformációmat, vagy inkább tartani és tartalmazni érdemes azokat, és csendben kivárni, míg elmozdulnak az események? Adódott a kérdés, bejósolható-e előre, hogy milyen irányú intervenciók viszik előre a terápiás folyamatot. A kezeléstechnikai problematika mentén kibontakozó úgynevezett 'lyuk tárgy'-reprezentáció ("hole object") megelevenedésének folyamatát, annak lehetséges struktúraépítő szerepét szeretném bemutatni paciensemnél, akiről tudni kell, hogy kéthónapos korában fogadták örökbe szülei. A lyuk-tárgy-reprezentáció egy valamikor létezőnek a nemlétezőként való leképeződése. A kezdetektől hiányzó elsődleges kötődési tárgy, mint a valaha-létező tagadása Danielle Quinodoz szerint ún. 'lyuk-tárgy'-reprezentációt hoz létre, melyhez a személy saját nemlétezésének kínzó szelf-érzése társul. A lyuk-tárgy reprezentáció a korai hasítás mentén jön létre, egyfajta védekezésként a pszichés szenvedés és a tárggyal kapcsolatos agresszív késztetések ellen. A lyuk-tárgy, mint reprezentáció addig marad fenn, amíg a "nemlétező" tárgy az alany pszichés realitásának részévé nem válik, vagyis amikortól a "nemlétezőről" már létezőként tud gondolkodni, és a lyukat már fantáziával tölti ki.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége