Biológia és pszichoanalízis találkozása kényszeres jelenségek magyarázatában

Absztrakt: 

A tanulmányban amellett érvelek, hogy a kényszerbetegség mellett – amelynek bizonyos mértékű biológiai meghatározottsága ma már általánosan elfogadott – az enyhébb kény- szeres pszichopatológia és a kényszeres személyiségzavar mögött is állhatnak alkati, organikus tényezők. A neurobiológiai kutatások eredményei segítségével olyan feltételezéseket lehet megfogalmazni, amelyek egyrészt új szempontokat nyújtanak a kényszeres tünetek megértéséhez, de másrészt összecsengenek az eredeti freudi megállapításokkal is, például az elfojtás elégtelen működéséről a kényszerneurózisban. Rövid esetrészletekkel illusztrálva bemutatom, hogy hogyan módosíthatják ezek a szempontok a pszichodinamikáról és a terápiáról vallott felfogásunkat.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége