Az analitikus kompetencia meghatározása és az átlátható értékelési rendszer

Absztrakt: 

A terápiás, illetve az analitikus kompetenciák meghatározása napjaink egyik aktuális kérdése, a téma a levegőben van. A világhálón keresztül hírt kapunk és bekapcsolódhatunk a pszichoterápiás kompetenciák kutatásába az European Association for Psychotherapy (EAP) szervezésében, illetve átfogó kutatás zajlik napjainkban hazai kollégák aktív részvételével az European Psychoanalytical Federation (EPF) által támogatott, a Psychoanalytic Institute for Eastern Europe (PIEE) keretein belül az analitikus kompetenciákkal és képzéssel kapcsolatosan. Amikor nemrégiben elvállatam egy, a címben felvetett témával foglalkozó referátum megtartását a hazai Pszichoanalitikus Egyesület szupervíziós szemináriumán, úgy gondoltam, hogy a rendelkezésre álló friss, nagy érdeklőséssel kísért cikkekről érdemes közös beszélgetést tartani, az értékelési folyamatban jól hasznosítható Tuckett-féle modellt és a kapcsolódó gondolatokat közkinccsé tenni. A közös szakmai beszélgetés gondolatébresztő volt. Ezt szeretném írásommal folytatni, és megnyitni a diszkurzust többek számára is. Témafelvezető esszémben felvetek néhány szempontot és gondolatot az analitikus kompetencia meghatározásával és az átlátható értkelési kritérium-rendszerrel kapcsolatban. Az egyes szerzők álláspontjai mellett saját gondolataimat is ismeretetem, a képzésből nemrégiben kikerültek oldalát kihangosítva. Amellett érvelek, hogy a kompetencia-alapú, átlátható értékelési rendszer a képzésben érintett minden résztvevő, valamint az Egyesület egésze számára előnyös. Az értékelés menetével kapcsolatosan felvetek a szupervízióban történő írásbeli visszajelzés mellett szóló szempontokat. Végül összefoglalóan felvázolom a Tuckett-féle értékelési modellt, mint egyfajta megoldási kísérletet, melyről úgy vélem, a képzési értékelés folyamat számára kifejezetten jól hasznosítható, gondolkodást inspiráló tartalommal és struktúrával bír.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége