A klímaváltozás és a mindenhatóság illúziója

Absztrakt: 

A cikk központi kérdése, hogy a jelen kor kulturális és technológiai környzete milyen hatással van az egyén és a társadalom kreativitására és alkalmazkodási képességére. A kérdés megválaszolása érdekében elsőként két - egymástól látszólag távol eső - témát, a klímaváltozás tömegmédia által kínált interpretációit, majd az információtechnológiai eszközök és a virtulális valóság néhány sajátosságát veszem szemügyre. Freud, Winnicott, Bálint Alice, Mentzos és Lust Iván munkái segítségével amellett érvelek, hogy a kor fogyasztói társadalma és az egyre gyorsabban változó technológiai-társadalmi környezet, a legváltozatosabb, társadalmi szintű elhárítások formájában kínálja az állandóság és a környezet feletti omnipotens uralom illúzióját az egyén számára. A jelenséget egyaránt jól példázzák a klímaváltozás tömegmédia által kínált olvasatai, a virtuális valóság szolgáltatásai, vagy a folyamatosan változó információtechnológiai eszközök fejlődési irányai. Felvetem a kérdést, hogy az utóbbi évtizedekben kialakult technológiai újítások elősegítik, vagy éppen gátolják az egyén winnicotti értelemben vett kreativitásának kibontakozását.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége