Kreativitás, pszichobiográfia és önanalízis

Absztrakt: 

A pszichoanalitikus kreativitáselmélet a pszichobiográfai módszer alkalmazása nyomán öltött végleges formát. Freud Leonardo-esszéje minden hibájával együtt az élettörténetre építő, idiografkus szemléletű személyiségkutatás egyik kiindulópontja. Elms szerint Freudnak a tanulmány meg jelentetésével kapcsolatos sürgetettsége élettörténeti és pszichodinamikai konstellációkkal áll összefüggésben, míg magam úgy vélem, hogy a prioritási kérdésekre kényes Freud kortársát, Isidor Sadgert akarta megelőzni a pszichobiográfa alkalmazásában, a nárcizmus fogalmának használatában és a homoszexualitás magyarázatában. Mások felvetik, hogy Freudnak a művésszel való túlzott azonosulása miatt a Leonardo-esszé az Álomfejtéshez vezető önanalízis folytatásának tekinthető. A bevonódás azonban korántsem jelenti az értelmezés kudarcát, hiszen a modern hermeneutikát megteremtő Dilthey szerint „megértésről akkor beszélünk, ha az Én a Te-ben magára talál”. A dialóguson alapuló hermeneutikai szemlélet alkalmazása az egyik lehetséges magyarázata annak, hogy a Leonardoból kiinduló Freud hasonló alkotáspszichológiai következtetetésekig jutott el, mint húsz évvel korábban a saját Wagner-élményéből kiinduló Nietzsche, aki a művész lélektani elemzése során eljutott egészen az „ösztönszublimáció” koncepciójáig.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége