A traumatizáció fogalmának változatai: traumatizáció, traumatikus, trauma

Absztrakt: 

Ebben a tanulmányban a szerző felvázolja Freud alapvető elképzeléseit a traumatizációról, majd megkülönböztet ezen belül három fogalmat (a francia nyelvkülönösen alkalmas erre a vállalkozásra): a „traumatizációt”, a „traumatikust” ( főnévi értelemben) és a „traumát”. Ez a három terminus a traumatizáció fogalmára vonatkozó három fordulópontnak felel meg Freud elméletében (1895-97, 1920, 1938). A szerzőkitér a Ferenczi nevéhez köthető fejlődésre, különösen kései írásaira (1928-33) támasz-kodva, melyekben Ferenczi a trauma kérdéskörét korának klinikai g yakorlata alapján definiálta és tárg yalta. Ezután a szerző a mentális működésmód tekintetében vizsgálja a téma vonatkozásait. Metapszichológiai szempontból a traumatizáció különbözőformáit definiálja: különbséget tesz az örömelv által szervezett és irányított, másod-lagos folyamattal átdolgozott „traumatizáció”; és a korai, elsődleges traumatizáció között, ami meggátolja az ösztönkésztetések megkötését („trauma”); mindkét típusú traumatizációnál jelen van eg y traumatikus bevésődés („traumatikus”), ami befolyá-solja a lelkiállapotot. A szerző klinikai példával illusztrálja hipotézisét.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége