A szerepek vonzásában. Egy bulimiában szenvedő borderline beteg esetbemutatása

Absztrakt: 

A bulimia nervosa, bipoláris I. afektív zavar, valamint borderline személyiségzavar diagnózisával kezelt nőbeteg számos megelőző kórházi kezelést követően került felvételre a Talassa Házba. Felvételekor súlyos evészavaros tünetei álltak az előtérben, amelyek kezdetét az édesanyja néhány évvel korábbi halálára vezette vissza. A családban áldozati szerepben lévő, egyetlen gyermekének érzelmi biztonságot nyújtani nem tudó, halála után idealizált anyával szemben a másik pólust, a domináns szerepet betöltő, lányát erősen kontrolláló, és az anya szerint gyermekkorában szexuálisan is inzultáló, ambivalensen értékelt, idős apa adta. A páciens hat hónapot töltött a Talassa Házban, majd a fő terápiás feladatainknak tekintett autonómia, az apáról való leválás és a gyászmunka további segítése érdekében egy lakóotthonba költözött, és azóta heti rendszerességgel analitikusan orientált egyéni terápiába is jár. A tanulmány célja az áttételre és a hasítások kezelésére fókuszált egyéni terápiás folyamat rajzokkal kísért bemutatása, amelynek speciális nehézségeihez kezdetben hozzájárultak a lakhatásából adódó, rendszerszintű nehézségek is.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége