Kötődés, mentalizáció és a borderline személyiségzavar etiológiája

Absztrakt: 

A tanulmányban amellett érvelünk, hogy a borderline személyiségzavar vezető tüneteinek jelentős részét megérthetjük azáltal, ha ezeket egy bizonyos, biológiai alapon meghatározott szociális kognitív adaptáció hibás működése eredményének tekintjük: méghozzá annak a képességünknek, mely által az ember mentális állapotokat tulajdonít a másiknak, annak érdekében, hogy megjósolja és értelmezze a másik viselkedését. Megvizsgáljuk, hogy a korai, kedvezőtlen kötődési interakciók a gondozóval – közte a súlyos elhanyagolás és/vagy verbális és fizikai bántalmazás – bizonyos specifikus fejlődéslélektani hiányosságokhoz, illetve az adaptív elmeolvasó mechanizmusok gátlásához vezetnek, ami pedig maga után vonja, hogy a személy mások mentális állapotait a valóságot torzító módon értelmezi. Újrafogalmazzuk a klasszikus elhárító mechanizmusokat, mint például a
hasítás és a projektív identifkáció, a másokról való mentalizációt szolgáló mechanizmusok torzult működésének fogalmainak felhasználásával.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.