A páciens-terapeuta kötődés hatása a terápiás attitűd alakulására – A Kötődési Elkerülés a Terápiában (KET) kérdőív kidolgozása és összefüggése a terápiás attitűddel

Absztrakt: 

A kötődéselmélet több mint ötven éve van jelen a pszichoanalitikus gondolkodásban, a fejlődéslélektanban és az általános pszichológiában. Ez alatt az idő alatt számos változáson ment át, alkalmazási és érvényességi területe egyre bővült. Az 1980-as évek közepétől egyre több kutató a felnőtt személyközi kapcsolatok megértésére is kiterjesztette a kötődéselméletet, majd a pszichoterápiás kapcsolat és hatékonyság kutatásában is egyre nagyobb szerepet kapott. Ugyanakkor a pszichoterápiás kapcsolat kötődésként való tételezésének, és különösen a páciens-terapeuta kötődés empirikus vizsgálatának kevés figyelmet szenteltek. Jelen tanulmány ebben kíván hiánypótló lenni. Bemutatjuk egy kötődéselméleti terápiás kapcsolatot mérő kérdőív kidolgozásának folyamatát, majd az ezzel a mérőeszközzel végzett vizsgálat eredményeit. Az eredményekből kiderül, hogy a terápiás kötődési elkerülés kitüntetett, a páciensek korai kötődési tapasztalatain túli hatást gyakorol a terápiás viszonyulás alakulására.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége