Valóság és projekció határán – Az együtt-lét nehézségei a korai anya-csecsemő kapcsolatban

Absztrakt: 

Jelen tanulmányban a kora-csecsemőkori fejlődés és az anyai projekciók kapcsolatát járom körbe, részben pszichoanalitikus esetanyagra támaszkodva, másrészt egy folyó kutatásunk előzetes eredményeit bemutatva. A pszichoanalitikus vignetták segítségével arra igyekszem rámutatni, hogy a korai anyai projekciók hogyan jelennek meg a terápiás térben, az áttételi-viszontáttételi érzésekben, és hogyan járulnak hozzá a páciens élményanyagának, problémájának-továbbá az ennek a hátterében feltételezett korai kapcsolati világának -a megértéséhez. A klinikai példák mellett jelenleg zajló longitudinális, kötődésfókuszú csecsemőkutatásunk megfigyelései közül kiemelem azokat, amelyek az anyai projekciók sajátosságaira hoznak adatokat a kísérleti csecsemőkutatás perspektívájából, egy általunk kidolgozott, videómegfigyelésen alapuló interjúmódszer ("Babavideók", Hámori, Láng, 2008) segítségével. Tanulmányomban arra szeretnék rávilágítani, hogy a két módszer -az áttételi viszontáttételi folyamatok "elemzése", és az anyai projekciók strukturált körülmények közötti vizsgálata-más-más oldalról ugyan, de mégis azonos hangsúllyal járulhatnak hozzá a korai kapcsolati világ sajátos élményének és működésmódjának a megértéséhez.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége