Pszichoanalitikus kompetenciák – analitikus képzés

Absztrakt: 

A kompetenciák felől nézve az analízist egy kissé elemelkedhetünk a képzés gyakorlatától, a tananyagtól, a vizsgázásoktól. Miközben az analitikus képzés megújuló kritika, viták tárgyává vált, arról kevés adatunk van, hogy a pszichoanalitikus gyakorlatban mire épül az elég jó analitikus működés. Az Európai Pszichoanalitikus Föderáció képzési munkacsoportjának egyik témájaként előbb 2002-2004 között próbavizsgálat során, majd 2008-ban nagyobb, 400 fölötti nemzetközi mintában vizsgáltuk, hogy egy kompetencia-sor tételeit pszichoanalitikusok, analitikus kandidátusok illetve más pszichoterapeuták mennyire tartják (realtíve) alapvetőnek, illetve specifikusnak a pszichoanalízishez; milyen fő faktorokba állnak össze az egyes kompetenciák. Mindkét vizsgálat statisztikailag igen magas megbízhatóságot mutatott, sa két vizsgálatban a megjelenő faktorok is konzisztensek maradtak. A fő vizsgálat a próbavizsgálathoz képest további szempontokra is kiterjedt, így arra, hogyan befolyásolja a kor, nem, gyakorlottság és az analitikus képzés típusa a kompetenciák értékelését; valamint arra, hogy az említett jellemzők hatással vannak-e a képzés egyes elemeinek tulajdonított viszonylagos fontosság megítélésére. A tanulmány első részében a két felmérés legfontosabb eredményeit és azok értelmezési kísérletét mutatjuk be. Ez után a képzés néhány olyan kérdését vizsgáljuk, amelyek a kutatási eredmények tükrében átgondolást igényelnek. Így elsősorban a pszichoterapeutából analitikussá válás folyamatát, a pszichoterápiákkal közös és a specifikusan analitikus hangsúlyú kompetenciák alakulását, a gyakorlat szerepét a kompetenciák megerősödésében, valamint az analitikus kompetenciák szélesebb hasznosíthatóságát.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége