„Hogyan hall a liba, ha nincs füle?” – A paciens metaforái a kapcsolatban születő jelentés megértésében

Absztrakt: 

A koherens szelf-érzet hiánya magán viseli a korai tárgykapcsolatok lenyomatát, és tetten érhető a test és lélek integrációjának hiányában, valamint az állandósult kapcsolati zavarokban. A terápiás kapcsolatban pedig a tartalmazatlan/tartalmazhatatlan affektusok romboló hatásában is megmutatkozik. A kapcsolati teret behálózó béta elemek átalakítása tartalmazható alfa elemekké komoly próbatétel elé állítja a terapeutát és a pacienst is. Ezt a folyamatot a szelf-fejlődés különböző aspektusainak és a trauma hatásának figyelembe vételével, egy viszontáttételi jelenség tükrében elemzi a tanulmány. A szerző feltételezése szerint az alfabetizáló folyamat az analitikusnál a viszont-áttételi fantáziát kísérő taktilis érzés nyomon követésével, a paciensnél pedig a metaforák használatával vette kezdetét.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége