Álom az agyban és a terápiás kapcsolatban – Az álomértelmezés lehetőségei és korlátai a pszichoanalitikus terápiában

Absztrakt: 

Napjaink idegtudományi és alváskutatásai igazolták Freud és a pszichoanalízis teóriáit az álom funkciójáról, az alvás folyamatosságának védelméről, illetve az álom problémamegoldó szerepéről. Az álmok strukturáltak, azaz nem random módon szerveződnek, és jelentésteli módon kapcsolódnak a tudatos napi történésekhez, a múltbeli emlékekhez és a kapcsolati mintázatokhoz. Bizonyíthatóan tapasztalunk egy erőfeszítés, ahogy az álmodáson keresztül az érzelmi problémákat megoldjuk, ezzel biztosítva a zavartalan alvást, ami a megfelelő adaptáció, hangulat és teljesítmény alapja. Az álomba bevonódik a mélyebb szinten elraktározott érzelmi emlékezet is. Az álommunka elválaszthatatlan a pszichoanalízis munkájától, a terápiás mechanizmusok befolyásolják az álmodásra való képességet. Súlyos mentalizációs deficitekkel küzdő betegeknél a klasszikus technikák ritkán bizonyulnak hatékonynak a látens tartalom kidolgozásában. A szerző megkísérli számba venni az új elméleti kereteket, a terápiás megközelítési lehetőségeket-neuropszichiátriai összefüggéseikkel együtt.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége