Az érzelemreguláció és a valódi szelf élménye a dinamikus mozgás-és táncterápia során

Absztrakt: 

A modern csecsemőkutatás eredményei nyomán koherens és fejlődéslélektani szempontból is tartható pszichoanalitikus elmélet született, mely szerint a szelf-fejlődés az anya-gyermek kapcsolatban zajló interszubjektív folyamatba ágyazottan történik. Ezek alapján a mozgásterápia hatásmechanizmusa is kielégítően konceptualizálható, továbbá alátámasztja azoknak az analitikusoknak /Bálint, Winnicott / az elgondolásait is, akik már több évtizeddel ezelőtt a korai anya - gyerek kapcsolatban történtekre fókuszáltak, és akik az analitikus- páciens kapcsolat során is az együttlevés minőségére helyezték a hangsúlyt. A verbális szinten zajló pszichoanalízisben, a terápiás kapcsolat mikroszintű leírásakor ugyanazokat az illeszkedési és regulációs folyamatokat, interszubjektív cseréket hangsúlyozzák, mint amilyenek a csecsemő – anya kettősben megfigyelhetők. Fókuszba került az
analitikus-páciens interakció kölcsönös szabályozó funkciója. Ezek szerint az elgondolások szerint alapvető, hogy a terápia során működésbe hozzuk a korai fejlődési szakaszra jellemző kölcsönösségnek azokat a formáit, amelyek az anya és csecsemő között léteztek. A mozgásterápiának éppen az az előnye, hogy nagyon hasonlít az eredeti helyzethez. Dolgozatomban szeretnék kitérni arra, hogy hogyan jelenik meg a hamis szelf a mozgásterápia során, milyen lehetőségek vannak a valódi szelf élmények megtapasztalására ill. hogy hogyan történik az érzelemreguláció mások segítségével ill. az autoreguláció által.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége