Ami érinthetetlen

Absztrakt: 

A tanulmányban az érinthetetlenség fogalomkörét járom körül – a freudi pszichoanalízis kontextusában. Egyebek mellett arra kívánok rámutatni, hogy az érintési tilalom és az absztinencia kérdései egy tőről fakadnak Freudnál - a Totem és tabuban jelennek meg, a tabuval összefüggésben. Ugyanitt jelenik meg a kísérteties fogalma, amely majd az absztinencia-szabállyal csaknem egyidőben kerül kidolgozásra. Ezért nem indokolatlan annak a tabuhoz, illetve az érintési tilalomhoz való kapcsolódását is vizsgálni. Az érintési tilalom a Totem és tabuban felveti a fertőzés-megfertőződés problémáját, továbbá kapcsolódását a neurózishoz, neurotikusokhoz. A félelemmel elegy kettős érinthetetlenség követelménye manifesztálódik majd az absztinencia-szabályban is. A szövegek értelmezése alapján úgy vélem, az érinthetetlenségben a testi vonatkozások csak másodlagosak, mert elsősorban a lélek az, ami érinthetetlen. Ez az érinthetetlenség pedig – mind antropológiai, mind pedig pszichoanalitikus „környezetében” – kölcsönös kell, hogy legyen.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége