A test poézise. A test alkotó folyamatainak fenomenológiája és a pszichodinamikus mozgás- és táncterápia gyakorlata

Absztrakt: 

E tanulmány a testi kifejezés dinamikáját elemzi, összekapcsolva a fenomenológiai filozófa és a pszichodinamikus mozgás- és táncterápia elméleti horizontjait és gyakorlati tapasztalatát. A testiség különleges terepe a kifejezésnek és az alkotásnak - inkább rokonítható a műalkotással, mint a fizikai testekkel. Mint ahogy a műalkotás esetében nem lehet elválasztani a kifejezést a kifejezettől, a testi kifejeződésben is egybeesik kifejezés és kifejezett – sőt, az alkotás és az alkotó is. A test kreatív kifejeződések komplexuma mind mások felé, mind saját élményeit illetően; egyszeri költemény, amely önmagát interpretálja. Benső élményvilága a legkorábbi szelférzetek köré rendeződik. A korai elhárító mechanizmusok működése a testérzetekben és a test látható kifejeződésében is megjelenhet. E megjelenés azonban annyira komplex, hogy egy az egyben nem értelmezhető. A mozgás- és táncterápia gyakorlatában lehetőség nyílik ezen személyes kifejezés öninterpretációjára és korrekciójára. A szerző támaszkodik a test fenomenológiájával kapcsolatos kutatásaira, kiképző mozgás- és táncterapeutaként szerzett tapasztalataira, valamint a mozgás- és táncterápia
nemzetközi irodalmára.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége