Jung „Siegfried”-álma

Absztrakt: 

Jung önéletrajzában található egy különös álomleírás, amelyben Jung megöli Siegfriedet, a hőst. Ő ezt kommentárjában a hérosszal való azonosulás feladásával és az első világháborúra készülő németség sorsának intuitív megsejtésével magyarázta, és nem utalt arra, hogy a Siegfried név milyen nagy szerepet töltött be nem sokkal azelőtt életében. A cikkben a Siegfried-álom jelentésrétegeit próbálom meg feltárni: A Sigmund Freuddal való kapcsolattól a Sabina Spielrein-viszonyon át eljutunk egészen egy lehetséges Nietzsche-identifikációig. A német filozófus barátsága majd szakítása a Siegfried-tematikát jelentősen meghatározó Richard Wagnerrrel egészen hasonló narrratívumot követ, mint a Freud-Jung viszony alakulása. Elképzelésem szerint Nietzche nemcsak intellektuális támaszul szolgált Freud tanaitól való eltávolodáshoz, hanem heroikus magatartásával modellként is szolgált a szuverenitását védelmező Jung számára, amit számos dokumentum alátámasztani látszik.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége