Ferenczi, Freud és a „háborús neurózisok”

Absztrakt: 

A tanulmányban Ferenczi Sándor első világháború alatti tevékenységét -katonaorvosi karrierjének alakulását és a háborús neurózisokkal kapcsolatos koncepciójának fejlődését - rekonstruálom, elsősorban a Freud-Ferenczi levelezés alapján. A bécsi Hadtörténelmi Levéltárból származó dokumentumok és más források alapján feltárom a Levelezésben többször említett dr. Gonda Viktor pszichiáter szerepét, aki a maga idejében jól ismert művelője és propagátora volt a háborús neurotikusok tömeges "gyógyítása" céljából az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregeiben széles körben alkalmazott elektromos terápiának. Ferenczi elutasította Gonda módszerét, és ezzel szemben a háború neurotikus sérültjeinek pszichoanalitikus megértését hangsúlyozta. Ez humanizáló alternatívát jelentett a domináns katonai pszichiátriai módszerekkel szemben, amelyeknek fő célja a lelkileg traumatizált katonák "normalizálása", vagyis harckészségük minél gyorsabb helyreállítása volt. A háborús neurózisok pszichoanalitikus felfogása fontos kiinduló pontjává vált az egyéni és kollektív lelki traumákra vonatkozó későbbi elképzeléseknek. Ugyanakkor a pszichoanalitikusok többsége ebben az időszakban nem kérdőjelezte meg a háború katonai és politikai céljait, csupán arra törekedtek, hogy új, hatékonyabb és humánusabb eszközökkel biztosítsák a lelki traumában szenvedők harcra való újbóli alkalmassá tételét. Ez felveti azt a kérdést, hogy valójában kinek az oldalán áll a terapeuta.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége