Apák és Királyok, Fiúk és Hősök – A személyiségfejlődésről többfélekép-pen. J.R.R. Tolkien: Gyűrűk Ura című regényének pszichoanalitikus elemzése

Absztrakt: 

Az elemzés tárgya (alanya) A Gyűrűk Ura (Tolkien) című regény, és a belőle készült filmek. Fő célunk a lelki jelenségek, rítusok szimbolikus megjelenésének vizsgálata a mítoszokban és a mesékben - ezek lehetnek egyetemes és kultúrafüggő, kollektív és személyes szimbólumok; a film és könyv viszonyának elemzése; Jung archetípusait és Freud pszichoszexuális fejlődés-elméletét (és más pszichoanalitikus elméleteket) felhasználva megvizsgálhatjuk a mű mondanivalóját. A téma aktualitását adja a napjainkban tapasztalható 'csodavilág-szükséglet'; a világ megérthető, befogadható mértékűvé tételének igénye; az újabb és újabb hősök és mesék iránti óriási igény megjelenése - vagyis az emberiség mindig is jelenlevő lelkiállapotának új kifejeződése. Ezt a jelenséget a mű - regény és film, a regényekből készült filmek - pszichológiai elemzésével járhatjuk körül. A modern kor fő információforrása (az írás mellett) a kép, így a hagyományos történet-mesélést felváltotta a könyv és a mozi (tv, videó, stb.). Feltételezhetjük, hogy ha léteznek modern mítoszok, akkor ilyen formában jutnak el a befogadókhoz.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége