A freudi pszichoanalízis én- és valóságkonstrukciója a kommunikációtech-nológia perspektívájából

Absztrakt: 

A dolgozatban négy kérdéskörrel foglalkozom és ezekben egy közös szálat igyekszem felmutatni. Kiindulásként a pszichoanalízis egyik alapkérdését exponálom röviden: a valóságos és/vagy konstruált trauma kérdését. Ezt követően a tömegkommunikáció egyik kapcsolódó kérdését feszegetem, amely az "objektív hív" fókusszal jellemezhető: a médiatartalomnak milyen a viszonya a valósághoz. A harmadik lépésben azt állítom, hogy az idegtudományok és a pszichoanalízis közötti viszony kultúrák közötti kommunikációként értelmezhető, s ebben a viszonylatban a neuroscience által széles körben alkalmazott képalkotó eljárások a tömegmédia jellemzőivel bírnak. Végül ezekből azt a következtetést vonom le, hogy a pszichoanalízis, a pszichoanalitikusok/terapeuták számára alapvető kérdést kell megválaszolni abban a tekintetben, hogyan viszonyulnak az idegtudományos eredményekhez, hogyan vesznek részt ebben a társadalmi kommunikációban.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége