Megtörtént/elmesélt/konstruált. Kapcsolati traumatizáció és emlékezés

Absztrakt: 

A tanulmány a trauma kérdésével foglalkozik, a traumának az emlékekhez, az implicit memóriához és az önéletrajzi emlékekhez való viszonyával. Célja a trauma körüli kérdések összekapcsolása a hamis emlékek jelenségével, az ún. "abúzus-pánikkal". Ez azért is fontos kérdés, mert a pszichoanalízis hagyománya szerint a trauma "eredetmítosz", számos pszichés jelenség kiindulópontja és oka. Ugyanakkor az emlékezettel kapcsolatos, a kognitív tudományok területéről származó eredmények rámutattak az emlékek megbízhatatlanságára (pl. forrásamnézia, retrospektív eltérés), és felvetették, hogy lehetséges emlékeket, esetenként traumatikus hamis emlékeket kelteni, pl. különböző szuggezstív eljárásokkal. ezek által a valóság státuszára vonatkozó-a pszichoanalízis számára mindig is alapvető fontosságú-kérdés új fénybe kerülhet.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége