A teljesség keresése – szexualitás és aszexualitás a korai tárgykapcsolatokban

Absztrakt: 

A tanulmány a szexuális tárgyválasztás útvesztőinek egy lehetséges háttérdinamikáját vázolja a modern tárgykapcsolat elmélet - elsősorban Rosine J. Perelberg és Christopher Bollas - koncepciói alapján. Az idézett esetrészletek közös sajátossága, hogy a heteroszexuális partnertől elszenvedett, a gyermek iránti vágyra vonatkozó visszautasítást a genitális heteroszexuális élettől való visszahúzódás követi. Olyan, regresszív, pregenitális én-állapotok válnak uralkodóvá, amelyek során - megtartott realitás-kontroll és jól működő én-struktúra mellett - az intim kapcsolatok szintjén a szelf és a tárgy, valamint a maszkulin és a feminin azonosítások konfúziója jelenik meg, lehetetlenné téve az addigi érett genitális késztetések és tárgykapcsolati igények kielégítését. A valódi kapcsolatok szintjén a heteroszexuális partnerben való csalódást, és a vele szemben érzett haragot a saját nemi identitásban és képességekben történő elbizonytalanodás, majd sokszor egy azonos nemű partner választása követi. Mindkét esetben specifikusan jellemző, hogy a szexuális élet, illetve az új partner nemének fontossága tagadva, semlegesítve van. A terápia során az áttételi-viszontáttételi folyamatokban sajátosan jelennek meg a páciens változó én-állapotaival járó problémák: az agresszió mintázata, az azonosítások fluiditása és a regresszív, primitív fantáziákkal együtt járó szorongások. Mindezek kezelésének kérdése kiemelt szempontként jelenik meg a terápiában.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.

Amennyiben korábban már előfizetett az online tartalmakra és most nem tudja olvasni a cikkeket, akkor valószínűleg lejárt az egy éves előfizetői periódusa. Kérjük a felhasználói fiókjában ellenőrizze az előfizetés dátumát.

Üdvözlettel:
A Lélekelemzés szerkesztősége