Figyelemirányítás, mint az analitikus terápia hatótényezője: Az analitikus figyelmének hatása a szelf-narratívumok konstrukciós folyamatára

Absztrakt: 

Írásunkban amellett érveltünk, hogy a pszichoanalitikus terápia egyik fontos hatótényezője a figyelem irányítása narratív perspektíva (NP) váltás segítségével. Ezt az állítást korai kötődési elméletekkel és adatokkal támasztjuk alá, valamint elméletünket elhelyezzük a pszichoanalízis hatásmechanizmusáról szóló korábbi állítások és elméletek között. A figyelem irányítás mechanizmusa a perspektíva váltások begyakorásával új figyelmi stratégiákat alakít ki az analízis "forró" kapcsolati helyzetében. Az újonnan tanult figyelmi stratégiák önálló használata lehetővé teszi, hogy az analizált személy képessé váljon újfajta reprezentációk kialakítására a terápiás helyzetben, vagy azon kívül. A figyelmi készségek és reprezentációk jelentős szerepet játszanak a szelf- és affektus-regulációban, és a szelf-másik interakciók szabályozásában.

A teljes tanulmány csak előfizetők számára olvasható! Az előfizetéshez regisztráció és bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés után elő lehet fizetni azonnal online Paypal számláról vagy az alábbi megrendelőlap kitöltésével, átutalással. Utóbbi esetben meg kell várni, hogy az adminisztrátorunk aktiválja az előfizetést és csak utána lehet, bejelentkezés után olvasni az online tartalmakat. Az adminisztrátorral közvetlenül ide kattintva vehető fel a kapcsolat.